Nr.8 al Revistei. Despre concediul pentru ingrijirea copilul

Здесь можно обсудить статьи и материалы, опубликованные в журнале "Кадры и заработная плата".

Модератор: Redactor

Nr.8 al Revistei. Despre concediul pentru ingrijirea copilul

Сообщение iav » 5 сен., 2008- 11:41

In revista nr.8 la pagina 56-57 Dl Capsa explica cum tre sa aplicam normele referitoare la concediul pentru ingrijirea copilului.

Conform acestor explicatii suspendarea contractului conform art.78 alin.1 lit.a) nu are nimic comun cu acordarea concediului partial platit pentru ingrijirea copilului pina la virsta de 3 ani. ele existind separat ca doua norme juridice independente una fata de alta si angajatorul urmeaza sa aplice sau una sau alta, la alegerea angajatului.

Nu sint deacord cu aceasta afirmatie si consider ca lucrurile stau putin altfel.

Putem vorbi despre doua feluri de acordare a concediului de ingrijire a copilului:
1) Acordarea concediului cu suspendarea contractului individual de munca. Aceasta este REGULA.

Adica daca salariatul solicita acordarea concediului de ingrijire a copilului fara a specifica intentia de a lucra paralel pe durata concediului, cu timp partial de munca, se presupune ca automat CIM se suspenda conform art.78 alin.1 lit.a).
Respectiv, pe durata aflarii lui in acest concediu, angajatorul va putea angaja o alta persoana in loc.

2) Acordarea concediului fara suspendarea contractului individual de munca. Aceasta este EXCEPTIA

Conform legislatiei in vigoare salariatul poate pleca in concediu de ingrijire a copilului, concomitent continuind prestarea muncii si primirea remunerarii, in conditiile timpului partial de munca (Punctul 7 alineatul 3) din Regulamentul cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii aprobat prin Hot Guv. RM nr. 1478  din  15.11.2002)

Consider ca aceasta acordare a concediului (fara suspendarea CIM) poate fi valabila doar daca salariatul manifesta expres in forma scrisa in cererea de acordare a concediului de ingrijire a copilului, dorinta de a lucra cu timp partial de munca pe durata concediului.
In acest caz nu este posibila suspendarea CIM, deoarece aceasta relatie nu se incadreaza in definitia suspendarii CIM. Rspectiv, pe durata acestui concediu (fara suspendare), angajatorul nu va putea angaja o alta persoana in locul salariatului plecat in concediu.

Din exlicatiile enuntate in revista reese ca salariatul poate solicita suspendarea contractului conform art.78 alin.1 lit.a) fara a solicita paralel acordarea concediului de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani.
Este posibil oare asa ceva???

Cit priveste raportul dintre suspendarea CIM conform art.78 alin.1 lit.a) si acordarea concediului de ingrijire a copilului pina la 6 ani, nu consider ca e corect sa zicem ca sint doua norme desinestatatoare care se aplica separat si independent una de cealalta.
Consider ca corect ar fi sa numim independenta norma juridica care prevede acordarea concediului de ingrijire a copilului, care poate fi aplicata si fara suspendarea CIM.
Suspendarea contractului insa, este o norma care este conditionata, adica ea nu se aplica numai atunci cind salariatul solicita concediu de ingrijire a copilului si intentioneaza paralel sa presteze munca pe durata acestui concediu, indicind aceasta expres in cererea de acordare a concediului.
iav
Почетный форумчанин
 
Сообщений: 158
Зарегистрирован: 7 апр., 2008- 12:14

Вернуться в Журнал "Кадры и заработная плата"

Кто сейчас на форуме

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 1

cron